Een expertise ten dienste van het Gewest: een terugblik op de hoorzitting van perspective.brussels
Op 25 november 2024 heeft de directeur-generaal van perspective.brussels, Antoine de Borman, de opdrachten en de verwezenlijkingen van deze organisatie voorgesteld aan de Commissie voor Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Parlement. Tijdens deze uitwisseling kon er worden teruggekomen op de strategische initiatieven van de instelling en haar cruciale rol in het opbouwen van een duurzaam, inclusief en veerkrachtig Gewest.
Een expertise ten dienste van Brussel
Perspective fungeert als een echt expertisecentrum om het overheidsbeleid van het Gewest te sturen. Op basis van een nauwgezette territoriale monitoring en de analyse van gegevens ontwikkelt de organisatie coherente strategieën die zijn aangepast aan de stedelijke ontwikkelingen.
Enkele van haar prioriteiten zijn:
- Het beheer van de stedelijke dynamiek: aanpassing van de strategische hulpmiddelen, waaronder het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) om te anticiperen op de langetermijnbehoeften, de ecologische transitie te integreren en de verdichting te beheren.
- Steun aan de ruimtelijke ordening: ondersteuning van structurerende projecten, waaronder schoolinfrastructuren of stadsvernieuwingscontracten.
- Een verbeterde territoriale observatie: gegevensinzameling en -verwerking om de veranderingen en de behoeften van het grondgebied op te volgen, met name op het gebied van huisvesting en openbare ruimten.
Meer burgerparticipatie
Tijdens de hoorzitting werden ook de inspanningen van Perspective belicht om de burgerparticipatie te versterken, een hoeksteen van haar aanpak. Er zijn een aantal innovatieve hulpmiddelen ontwikkeld om inclusie te bevorderen en alle bewoners een stem te geven:
- Het platform participatie.brussels: een interactieve kaart met 147 participatieve projecten in het Gewest
- Een participatietoolbox: vrij toegankelijke methodologische fiches om de participatieve democratie te populariseren en lokale initiatieven aan te moedigen
- Workshops en uitwisselingen: programma's voor overheidsambtenaren om hun praktijken op het gebied van raadpleging en inclusie van burgers te verbeteren.
Deze maatregelen zijn bedoeld om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken, waaronder de inclusie van geïsoleerde doelgroepen, de digitale kloof en de coördinatie tussen de verschillende gewestelijke spelers.
Innoverende projecten om de wijken nieuw leven in te blazen
Een ander belangrijk aspect van de hoorzitting had betrekking op het tijdelijke gebruik van ruimtes. Perspective werkt samen met partners zoals CityDev om de leegstaande gebouwen te optimaliseren en de wijken nieuw leven in te blazen door middel van socio-culturele of residentiële initiatieven.
Dit tijdelijke gebruik, dat vaak worden gezien als een 'soft planning tool', maakt het mogelijk om snel in te spelen op lokale behoeften en tegelijk deel uit te maken van een algemene visie op duurzame ontwikkeling.
Naar een veerkrachtige en inclusieve toekomst
Tijdens de hoorzitting heeft Antoine de Borman benadrukt hoe belangrijk het is om Brussel voor te bereiden op de grote uitdagingen van de komende decennia:
- Klimaatbestendigheid: de integratie van voorspellingsinstrumenten om beter te anticiperen op de gevolgen van de klimaatverandering, zoals klimaatkaarten en stedelijke vergroeningsstrategieën
- Druk op huisvesting: verkenning van innoverende oplossingen, zoals de reconversie van leegstaande kantoren tot aangepaste woningen
- Verminderen van de ongelijkheden: de ontwikkeling van territoriale diagnoses om zich te richten op gebieden in moeilijkheden en de sociale inclusie te versterken.
Door territoriale expertise, innovatie en participatie te combineren, blijft Perspective haar drijvende rol in de stedelijke transformatie van het Gewest bevestigen.
U kunt de hoorzitting hier volledig terugvinden.